Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Szódabikarbónás puha mézeskalács recept

Aki nem szereti a szalalkálit, próbálja ki ezt a  receptet nyugodtan, nagyon finom, puha süteményt kap. Nem puffad fel annyira a  mézeskalács, kicsit laposabb lesz, de nagyon szép textúrájú lesz.

Tehát:

Egy tálban összekeverem:

1 kg liszt
1 csomag mézes fűszerkeverék
2 púpos tk szódabikarbóna

Másik tálban összemelegíteni (óvatosan):

1/2 kg virágméz
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor

Ha összeolvadt, beleöntöm a liszt közepébe, hagyom kicsit lehűlni. Akkor mehet bele 5 egész tojás.

Az egész masszát jól összegyúrom, és nylonzacskóban, amennyire lehetséges légmentesen pihenni hagyom. A szódabikarbónával készült receptnél elég 2-3 órát pihentetni a  tésztát, gyakorlatilag ha reggel begyúrjuk, délután már lehet sütni. Talán ez a  verzió kicsit egyszerűbb.

Ha kevesebb tészta kell, negyedeljétek vagy felezzétek az adagokat, csak az arányok maradjanak, hogy finom, puha, omlós és tartós legyen a  sütemény.



2 thoughts on “Szódabikarbónás puha mézeskalács recept”

  • Kedves Gitta! Mennyi ideig süssem a mézeskalácsot? A kotányi mézessütemény keverékét vettem meg, 27g-os, abból az egészet beletettem.

  • A mézest 170 fokos villanysütőben a legjobb megsütni, légkeverés nélkül, 6,5-7 perc kell neki, de figyelni kell rá, nehogy megégjen. Akkor jó, ha szép őzbarna, gusztusos.