Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Rácsminta

Rácsminta

Rácsminta mézeskalácson

A rácsminta az egyik legszebb, leglátványosabb minták egyike.

A szépen, párhuzamosan fektetett vonalak között nagyon szépen ki tudjuk a fehér hímzés mintáit rajzolni, szimmetrikusan, indákkal-virágokkal csodálatosan elegánsan mutat.

Az alábbi videóban megkíséreltem gyorsan megmutatni, hogyan kell elkészíteni. Nem egy mesterdarabot készítettem, hanem egy kis szimpla mézesen mutatom a vonalakat egymás után, hogy az elvet tudja mindenki követni.

Munkadarab; szóval követek el rajta hibákat, látszik hol szakad, és hogy lehet javítani.
Szóval nem a legtökéletesebb, de lehet belőle tanulni.

A lényeg: ahhoz, hogy szép, hosszú egyeneseket tudjunk rajzolni, először is elengedhetetlen a kiváló minőségű rajzolómáz. Az egyenesekhez a mázat hosszan, magasan a mézes felett kell vezetni, ejtettszálas technikával, így tökéletes, párhuzamos vonalakat tudunk egymás mellé fektetni.
A keresztvonalakat még száradás előtt kell ráhúzni, hogy ne legyen göcsörtös, és össze tudjon a rácsminta egy kicsit simulni. A keresztvonalakat mindig középről kezdem, hogy szép egyenletes legyen.

A bogyókat, vagyis a himzés mintáit a megszáradt rácsminta hézagaiba rajzolom, ezt előre  ki lehet egy kicsit gondolni-tervezni, hogyan legyen, kockák vagy virágok, bármi lehet. A díszítéshez itt is jó lehet egy-egy kis ezüst színű gyöngy.

Hát nagy vonalakban ennyi, a videót nagyon gyorsan, csak bemutatás jelleggel forgattam, de lehet rajta látni hogyan készül ez a fajta díszítés. Szóval íme, bent van a többi között a sorban, katt ide, ha érdekel.

Érdemes megpróbálni, látványos és könnyű technika, természetesen ezt is, mint mindden mást, gyakorolni kell, de nagyon könnyű megtanulni, a leényege, hogy magasról vezessük az írókát, ne egyenest próbáljunk “rajzolni”

Sok sikert!