Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Puha mézeskalács recept – Update!!

Puha mézeskalács recept – Update!!

Puha, finom mézeskalács….

Mindannyian szeretjük, mégis megtalálni az ideális puha, finom mézeskalács receptet nem egyszerű.

Mi évek óta sütjük, díszítjük a mézeskalácsot, és higyjétek el, nálunk rengeteg feltételnek kell hogy megfeleljen a tökéletes recept. A jó mézeskalács legyen:

puha, illatos, finom, ínycsiklandó, hisz ez elsősorban sütemény!

a sütőből kivéve azonnal puha, ehető

hosszan eltartható

egyenletes, szép felszínű

könnyen munkálható

elég szilárd, hogy akár házak készítéséhez is jó legyen

őzbarnára sülő

nem hólyagosodó

elég vastag, hogy jó legyen beleharapni

de ne legyen tűl püffedt se.

Hát ez elég kilátástalannak tűnik, de folyamatosan próbálkoztunk.

Évekig használtuk a csodálatos, zseniális mézeskalácsos, Lázár Juli receptjét, ami majdnem tökéletes. itt, a blogon is olvashattátok sokan, a mai napig jó szívvel ajánljuk, hisz az egyik legjobb recept.

Az egyetlen dolog, ami miatt elkezdtünk változtatni rajta, az a szalakáli. Ami a kellemetlen szaga ellenére tökéletes a mézesbe, hisz elillan, kigőzöl a süteményből. Azonban nagyon sok helyen külföldön nem beszerezhető, és rengeteg olvasónk él külföldön.

Ezért kezdtünk kísérletezni a szódabikarbónával, hogy vajon azt alkalmazva hogyan változik a kisült mézeskalács állaga, alakja, íze? Az elmúlt évben végül kikristályosodott egy módosított Boszorkányos mézeskalács recept 🙂

Lássuk akkor, hogyan készül az új mézeskalács!

Az eredetihez képest jóval több vajat, mézet tartalmazó recept nyert végül, amely puffasztóként kizárólag szódabikarbónát tartalmaz. Az alap adag 1 kg lisztet tartalmaz, ebből kb. 30-40 csillag, szív, harang jön ki.

Ha végignézitek a receptet, az alkotórészeket, meglátjátok, miért is írtam annak idején hogy bizony, a minőségi mézeskalács nagyon drága. Már  csak az alapanyagoknál kitűnik, hogy ez a verzió picit drágább az emelt méztartalom bizony a költségeket is megnyomja. És akkor még nem díszítettük, csomagoltuk… Ez van, a jó termék drága, teljesen mindegy, mi az. Ha eladásra, piacra dolgoztok, ebből a receptből aligha fog kijönni 200-300 Ft-os mézes, jó ha megbarátkoztok a gondolattal, hogy bizony a legkisebb is 4-500 Ft-nál kezdődik, díszítéstől függően. Cserébe viszont olyan mézesetek lesz, ami gyönyörű, jó díszíteni, és ami a fő: élvezet elfogyasztani. Ha pedig magatoknak, családnak készítitek, akkor pedig nem is kérdés, hogy nincs kompromisszum: csak minőségi, finom hozzávalók mehetnek bele!

A recept:

100 dkg liszt (1 kg)

30 gr szódabikarbóna

30 dkg porcukor

20 gr fűszer (mézeskalács fűszerkeverék)

28 dkg méz

13 dkg margarin

4 egész tojás és 1 db sárgája

Elkészítés:

1. A cukrot, fűszereket, lazítót a tojásokkal felhabosítjuk (géppel vagy habverővel)
2. A mézet és a margarint óvatosan összemelegítjük
3. A keverékhez adjuk és összeforgatjuk
4. Hozzáadjuk a liszt felét és így a tésztát jól kidolgozzuk
5. A maradék lisztet a végén hozzáadagolva készre dolgozzuk
Műanyag zacskóban, lehetőleg jól becsomagolva, hűvös helyen pihentetjük.

Nagyon jó minőségű, könnyen kidolgozható, jó állagú tészta, amiből sütni vagy építkezni is élvezet. Próbáljátok ki és írjatok, milyen lett!!