Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Miért pereg le a mázam?

Miért pereg le a mázam?

Cukormáz hibák

Annyira idegesítő, amikor a gondosan, gyönyörűen kidíszített mézeskalácsról pereg a cukormáz!
Szuper recept, finom sütemény, gyönyörű minták, és az egész nem marad meg szépen egy napig.

Pár nap vagy hét, és az egész aprólékos cukormáz dísz ott morzsálódik a zacskó alján. Hát ennél kevesebb bosszantó dolog van, mert nem ezért dolgoztunk annyit, hogy pár nap után láthatatlan legyen az erőfeszítés, az egész cucc úgy ahogy van, gusztustalan legyen.

Mi okozza hogy pereg a cukormáz?

Több dolog miatt is elkezdhet lepotyogni a mézeskalácsra felvitt díszítés. A legtöbbször a felelős:

Sok levegőbuborék

Ez akkor történik, ha úgy keverjük meg a mázat, hogy magas fokozaton, habverővel jó sok levegőt püfölünk bele. Megszoktuk, hogy a habverőkar kell, és a piskóta-reflex miatt is az ember szeretne jó “habos” mázat előállítani.
A megoldás, ha nem habverő, hanem dagasztókart használunk, alacsonyabb fokozaton keverünk íróka mázat. Jó, ha a kész máz állhat egy picit, nedves ruha alatt, és a buborékok feljönnek a feszínre, ekkor ki lehet őket keverni, és egy kis cukorral újra besűríteni a mázat.

Nagy cukorszemcsék

Ha a cukormázhoz használt porcukrot nem szitáljuk át kellőképpen, az nagyon sokszor okozza, hogy pereg a cukormáz. A nagy cukorszemcsék egyszerűen nem képesek megtapadni a kalácson, fizikailag túl nagyok. Ilyenkor ha hozzáérünk, már potyog a máz.
Megoldás: Át kell szitálni a használt porcukrot, itt  nincs kompromisszum. A nagy cukorszemcsék miatt pereg a máz sokszor, ez el is tömíti a díszítő zacskót vagy csövet.

Keményítő

Ha a cukor tartalmaz hozzáadott keményítőt, az porlaszthatja a mázat. Ugyanez van, ha mi adunk hozzá túl sokat, ha a 3d-s mázzal rajzolunk pl. kőrvonalakat. Ha ez a baj, akkor másnap már porlik a máz, nem potyog nagy darabokban, hanem porosan ott van a zacskó alján.
Megoldás: ellenőrizni kell a cukor minőségét. A rajzoló mázhoz ne adjunk keményítőt, csak ha térbeli figurát készítünk.

Glicerin 

A glicerin tartalmú gélfestékek is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, és porlóvá, pergővé tehetik a mázat. Ezért jobb vízalapú vagy porfestéket használni ha színezni akarunk.

Összefoglalva:

A cukormáz pergését sok dolog okozhatja, az elkészítési hibáktól kezdve a hozzáadott anyagokig.  Ha biztosra akarsz menni, akkor alacsony fokozaton, folyamatos, legalább 10 perces keveréssel készítsd a mázat, keverd egy kicsit hígabbra, és hagyd állni nedves ruha alatt. 1-2 óra, és látni fogod, hogy a tetején ott vannak a kis buborékok százszámra. Kevergesd ki őket, és sűrítsd be a mázat. Ha színezni akarsz, gondosan válassz festéket.