Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Miért Boszorkányos mézeskalács?

Miért Boszorkányos mézeskalács?

Boszorkányos mézeskalács

Boszorkányos… érdekes név, ugye?

Hogy miért ezt választottuk?
Több oka volt.

Boszorkányság lehet jó, is, rossz is, mi mindenképp a jó oldalát szerettük volna kidomborítani. Hogy a nehéznek tűnő dolgok voltaképp egyáltalán nem azok.  Hogy egy kis segítséggel bárki képes finom és szép mézest csinálni, és a család csak ámul: hisz ez boszorkányság 🙂

A mézeskalács és a boszorkány valahogy mindig együtt járt; van igazságalapja is a mézeskalács házban csücsülő boszorkánynak, (itt írunk róla), úgyogy valahogy ez is az oka. Igaz, mi szeretnénk a jó boszorkányok lenni a finom és szép mézesekkel, becsszóra nem eszünk gyereket, inkább a gyerekeket buzdítjuk: egyenek mézeskalácsot.

Ezért is csinálunk többféle mézest: gyerekeknek állatfigurákat, kedvesen, színesen díszített süteményeket, hogy a mézeskalács nekik is olyan valami legyen, amire ha felnőnek, örömmel és nosztalgiával emlékeznek. A felnőtteknek az aprólékosan díszített klasszikusan szép mézeseket ajánljuk, de természetesen ez is csak egy sütemény: ha eleget nézegettük, meg kell enni jó étvággyal!

És legfőképp: tisztelet a hazai mézeskalácsosság egyik legnagyobb Mesterének, minden mézesek Főboszorkányának, Lázár Julinak, aki önzetlen segítségével elindított minket ezen az úton, és akitől az első, az igazi, A Boszorkányos Mézeskalács receptet kaptuk. Aki Békésszentandrás közelében lakik, vagy jár, ne mulassza el a lehetőséget, és nézzen be hozzá: olyan alkotásokat láthat, mint sehol máshol. És ha valahol, hát Julinál meg is lehet tanulni mindent. Ővé az első boszorkányos recept; mi továbbfejlesztettük kicsit a saját és olvasóink igénye szerint.

Hiszünk benne, hogy a népművészet egyik ágaként nyilvántartott mézeskalácsozás nemcsak a kiváltságos kevesek privilégiuma: bárki megtanulhatja könnyen, hogyan kell sütni és díszíteni. És innentől már csak a gyakorláson múlik, hogy ki milyen szintre fejlődik! Nincsenek titkok vagy hét pecsét alatt őrzött titkos hozzávalók, receptek: minden itt van, amit és ahogy csinálunk. Nem használunk denevérszárnyat (amúgy is védettek és tök cukik) vagy békaszemet (szintén védett) sem szárított füveket vagy éjfélkor szedett harmatot. Csakis jó minőségű mézet, lisztet, cukrot, tojást, vajat és fűszereket. Ennyi a boszorkányság, hogy ezekből a hétköznapi dolgokból igazi csemegéket varázsolunk.