Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Meddig lehet elrakni a mézeskalácsot?

Meddig lehet elrakni a mézeskalácsot?

Mézeskalács eltartható-e?

Sokszor merül fel kérdésként, hogy a kidíszített, szépen  dekorált mézeskalács meddig eltartható?

Hisz sokan veszik vagy készítik ajéndékba, és a megajándékozott szeretné eltenni, megőrizni a kedves emléket.

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: meddig?

A válasz a gondosságtól függ. A megszáradt mézeseket celofánzacskóba csomagolva és leragasztva vagy bemasnizva évekig eltartható.

Két fő ellensége van a mézesnek, ami tönkreteheti: A nedvesség és a moly.

Ha bepárásodik a zacskóban, megpenészedik, morzsálódik. A benne lévő méz megköti a vizet, a sütemény felpuhul, darabokra esik szét, ledobja a mázat.

A moly pedig, ha hozzáfér, belerakja a petéit, és a kis hernyók összerágják a süteményt. Ez elég gusztustalan, lehet látni apró morzsákat a celofánzacskó aljában, és sokszor a járatokat is a süteményben. Ezért is fontos, hogy mindig legyen a konyhában élelmiszer moly csapda, biztos ami biztos!

Ha ez a két dolog nem éri, a mézeskalács nagyon szépen eltartható. Kicsit megkeményedik a külseje, de a rengeteg méz miatt a belseje puha marad, illetve a káros mikroorganizmusoknak esélyük sincs elszaporodni, hisz a magas cukortartalom, a vízmentes környezet nem teszi lehetővé.

Bátran vállalhatunk 4-5 hónapos szavatossági  időt a jó, minőségi hozzávalókból készített mézeskalácsra, ha jól becsonagoljuk, leragasztjuk a celofánzacskót, és a készítés során sem férhetett hozzá moly. Sőt, nekünk van olyan, zsűrizett mézeskalács, ami már 4 éve megvan, és még mindig semmi baja.  Egyszer pedig – egy életem, egy halálom – megkóstoltam egy körülbelül 1,5 éves mézest. Kiváncsi voltam, milyen, egyáltalán ehető-e. Meglepetésemre semmi baja nem volt, egy kicsit kemény volt ugyan, de bő teával tökéletes 🙂

Ha kiszáradt a mézeskalács nagyon, akkor  ugyanúgy a méz vízmegkötő tulajdonsága lesz segítségünkre: egy dobozba bele kell rakni a mézeseket és egy szelet almát. Az almából kipárolgó nedvességet a süteményben lévő méz magához köti, és újra omlós lesz a mézeskalács. Ennél a kis trükknél vigyázni is kell, nehogy túl puha legyen a mézes, és darabokra essen.