Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Kérdezz

Ha valami nem tiszta, és esetleg tudjuk a választ, szívesen segítünk.

Sütés, recept, dekorálás, amiben megakadtál.

Itt a lehetőség, kérdezz nyugodtan a hozzászólások használatával, amint tudunk, válaszolunk!

Gitta és Réka


12 thoughts on “Kérdezz”

 • Muveszi szepek a mezes sutemenyei, reszemrol ehhez semmi turelmem nincs. En csak egyszeru vekony cukormazzal szeretnem bekenni sutemenyeimet, es ezzel minding gond van. Ha csomagolt nemet gyartmanyu mezes sutemenyt veszek, ezeken van egy nagyon vekony reteg feher mar, amit alig alig lehet erezni. Tehat nem akarom eledesiteni a mezes kulonlegesen finom izet. Mar azt is tanacsoltak hogy kenjem ra, utanna sussem. Ez legtobb esetbe megszarad es lepereg rola. Mi az ami ottmaradna ?? Van turelmem kiserletezni, elore is megkoszonom a valaszat. Magyar Eva

 • Puszedlihez való fehér cukormázat kell használni, nagyjából 3 tojásfehérje 25 dkg porcukorral (fehérjét felhabosítani, ésutánna mehet bele a porcukor) és a kisült, kihűlt süteményt bekenni vele akár szilikonecsettel, akár gyorsan belemártani, és megszáradni hagyni.

 • Kedves Gitta! Csodálatosak a munkáid,öröm őket nézegetni. A videóidból, próbálgatom ellesni a hasznos tudnivalókat, nagyon sokat tanulok belőlük. A terülőmáz készítéséhez kérnék tőled tanácsot,hogy hogyan kell elkészíteni ,és alkalmazni. Köszönettel: Bözse

 • Kedves Bözse,
  A terülőmáz sokféleképp készíthető, ha nem kell sok, legegyszerűbb a kész írókamázat vissza hígítani kevés vízzel, vagy a jobb íz és fényesebb hatás miatt citromlével, amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Egy késhegynyi keményítő is mehet hozzá, stabilabb lesz.
  Mindenképp nedves konyharuha alatt kell tartani ha elkészült.
  Felhordható ecsetel, nem festve hanem “gombócokban” egymás mellé pakolva és összedolgozva, mint az olajfesték, csak vastagon. Ha elég vastag, akkor fed szépen, de ha túl vastag vagy híg, lefolyhat.
  Vagy vannak azok a kis csőrös műanyag üvegek, abba is lehet tölteni, és úgy kinyomni.

  Mindenképp meg kell száradnia az írókával rajzolt keretvonalnak, mielőtt alkalmazzuk a terülőmázat!
  Kell egy kis gyakorlás, de megéri.
  Sok sikert
  Gitta és Réka

 • Kedves Réka! Nagyon szépen köszönöm a gy választ.

 • Nagyon szívesen 🙂 Anyuval ketten dolgozunk, csak én gyorsabban írok úgyhogy a gépelés mostanában az enyém 🙂
  Sok sikert, csinálunk erről is videót szeptemberben, amikor kicsit jobban indul a készítés!

 • Kedves Gitta! Még mindig csodálattal nézem a munkáidat! Szeretném megkérdezni, hogy milyen fajta színezöport használsz? Èn próbáltam folyékonyat, de száradás után nem lett szép. Még valami…ha be akarom rácsozni a süteményt, mikor elveszem a díszítözacskót, felkunkorodik a vége a habnak vagy vastag lesz.. Talán túl sürü? Ès egy utolsó kerdés… Különlegesebb kiszúróformákat hol lehet venni?
  Elöre is köszönöm a választ, további szép napot kívánok!
  Erika

 • Kedves Erika,
  A színező amit mi használunk általában Wilton ételfesték, de a por állagúak is nagyon jók, mert nem hígítják a mázat.
  Melyik nem lesz szép, a rajzoló vagy a terülő?
  Mi inkább arra tippelünk, hogy túl híg a máz, ha nem lehet vele rácsozni… Akkor vastag ha folyósabb.
  A felkunkorodás ellen annyit lehet tenni, hogy ahol vége a vonalnak és leteszed a zacskót, ne csak leérintsd, hanem egy kicsit “töröld bele az orrát” viccesen fogalmazva a sütibe. Hogy mindenképp lezárja a máz áramlását.
  Mindjárt megy egy kép a blogra, hogy milyen amikor jó állagú a rajzolómáz.
  Mi a neten nézelődünk, van amerikai, angol, cseh formánk, de a nagyon extrémeket Apu csinálja a garázsban, ereszbádogból….
  Üdvözlettel
  Gitta és Réka

 • Kedves Gitta és Réka!
  Köszönöm szépen a választ. Èn Dr Oetker folyékony ételfestékkal próbálkoztam és a terülö máz nem lett szép. Márványos lett. Sok helyen olvastam, hogy a por jobb, de még nem próbáltam. Utánanézek, hol lehet Wiltont venni. További szép napot!
  Ûdv: Erika

 • Kedves Gitta és Réka! Megint kérdeznék…Sok helyen láttam-olvastam, hogy a díszítöhabba kell tenni pici keményítöt, hogy tartósabb legyen. Mi a véleményetek? Azonkívül nem tudom eltalálni az állagát. Vagy csak szakadozva jön ki a zacskóból, vagy összefolyik és elterül. Sok videóban látom, hogy milyen szép kis gömbölyü formában jön ki a díszítözacsiból, lágynak tünik, de nem folyik össze. Esetleg göz felett kell felverni? Vagy egyáltalán mennyi ideig lehet tárolni a bezacskózott habot? Nekem úgy tünik, hogy a kezem melegétöl vagy attól, hogy nyomom, összeroskad a hab… Ès még egy utolsó…mit kell beletenni, hogy legyen egy kis gyöngyház fénye? Elöre is köszönöm a válaszotokat! Szép napot!
  Ûdv: Bálint Erika

 • Kedves Erika,
  A keményítő jó,mehet bele egy késhegynyi, illetve pár csepp citromlétől is szép fénye lesz.
  A gőz feletti máz-habverésről nekünk nincs tapasztalatunk, de lehet januárban, csendesebb időben megér egy próbát.
  Ha túl lágy, akkor még több cukor mehet bele, akkor jó, ha nem folyik le a habverőről, megáll a végén, mint a sapka. Ha csorog, akkor kevés a cukor.
  A kézmelegtől megfolyósodhat, mi minden nap újat keverünk, mert egy nap után nem szokott már jó, rugalmas lenni.
  Eltárolható a máz, csak nem jó vele dolgozni egy nap után, érdemes kevesebb adagot keverni.
  Szép napot Neked is!
  🙂

 • Kedves Gitta és Réka!
  Köszönöm szépen a választ!
  Üdv: Erika