Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Gyakori kérdések

Rengeteg kérdést kapunk, aminek nagyon örülünk, és nagyon szívesen válaszolunk is, ha tudunk segíteni. Összegyűjtve itt a leggyakoribb kérdéseket és persze a  válaszokat rájuk, reméljük segítség lehet annak, aki mézest süt. Ha van egyéb kérdés, tedd fel bátran, akár hozzászólásként, akár e-mailben, (boszorkanyosmezes@gmail.com) ha tudunk, örömmel segítünk!

– Hogyan kell díszíteni a mézeskalácsot? Kidíszítve teszem a  sütőbe?

Nem. Először a  süteményt kell megsütni, natúran, cukormáz nélkül. A kész sütemény pihen egy napig, utána készül el a cukormázat és díszítjük ki. A kész mézeskalácsot hagyjuk száradni, hogy ne kenődjön el a máz, és utána csomagoljuk be.

Egy kivétel van, ha magokkal, mandulával szeretnénk díszíteni, ezt a  nyers tésztára tesszük, és úgy sütjük meg.

– A mázba tehetek kristálycukrot porcukor helyett?

Nem, semmi esetre sem javaslom, mert a kristálycukor nagy szemcséi eltömítik a díszítő zacskó nyílását, és nem lehet szép, vékony vonalat rajzolni. Még a porcukrot is érdemes átszitálni, hogy ne maradjanak benne nagy kristályok.

 – Mivel lehet színezni a  mázat?

A legjobbak a  natúr színezékek – kakaó, kávé. Ha más színű mázat szeretnénk, használható ételfesték, de arra azért vigyázni kell, hogy a hagyományos mézeskalácshoz nem passzolnak a nagyon sok, élénk színű (kék, zöld, lila) díszítések, inkább a fehér, natúr, esetleg piros.

– Miért van az,hogy mire megsültek a figuráim,eldeformálódtak? Pl. egy szívnek az egyik fele szép maradt,a másik fele eldeformálódott. Vagy egy csillag,pl. nem olyan lett mire megsült,mint mikor a tepsibe került.

Azért ferdül el a  sütemény, mert a gyúródeszkán körbe-körbe nyújtja ki. A jó technika, hogy mindig csak egy irányba, szálirányba, (csak hosszában) nyújtsa, és arra is vigyázni kell, hogy a  figurák kiszaggatásakor hosszába, a nyújtás irányába tegye rá a  kiszúrót. Persze ez csak azokra a  figurákra vonatkozik, amelyek nem minden irányban szimmetrikusak, pl szív vagy ház, csillag. A kőrnek mindegy. Ez a  titka, pár nap múlva küldjük videón is a  technikát,
(Azért van ez így, mert ha körbe, középről kifele nyújtja a  tésztát, nem lesz egyforma vastag mindenhol, és egyenetlenül sül, a vékonyabb részen összehúzódik, és eldeformálja az egész figurát.)

– Kedves Gitta! Segítséget szeretnék kérni ha lehetséges. A nagyon sűrű hálót a szivecskén, segédeszközzel kell készíteni? Nagyon szabályos, meseszép.

A másik kérdésem az lenne, hogy a szivecske szélén a vastag keret, kontúr hogyan készül? Annyira szabályos…

A cukormáz az oldalon szépen követhető, tehát nem folyósra keverjük mert akkor szétterül. Azért kell hosszabban keverni, hogy szépen kifehéredjen és nyúlós legyen. A szabályos párhuzamos vonalaknak az a titka, hogy úgy kezeljük a mázat mintha egy cérnaszálat fektetnék a felületre. Tehát az elején hozzáérintjük a kalácshoz ott, ahol kezdeni kell a vonalat, majd kicsit megemelve  1 mm-t és szép határozott mozdulattal húzzuk addig amíg a vonalat akarjuk fektetni, így kb. 1-2 cm is a levegőbe lehet  és látni hogy  merre kell vinni hogy párhuzamos legyen az előzővel. A  mázat a végén ismét hozzáérintjük a kalácshoz ahol a vonal végét terveztük. A keresztbe menő mázat csak akkor kell ráhúzni amikor az előző vonalak megszáradtak. Különben összefolyik.

A szívek szélén látható fonást sajnos így nem tudom leírni, azt látni kell hogyan készül, elég egyszerű. Készítünk egy videót ezekről a technikákról, majd ha kész  jelezni fogjuk a honlapomon. Addig is jó munkát kívánok!

 – Nem félnek, hogy a saját konkurenciájukat nevelik ki a tanácsokkal és a segítséggel? Nem félnek átadni a tudást?
Nem 🙂 Ugyanis azt tapasztaltuk, hogy aki meg akarja tanulni, az úgyis meg fogja.  Internetről, próbálkozva, saját kárán, de megtanulja. Ha valaki valamit meg akar tanulni, ettől képtelenség elszeparálni. Miért ne segítsünk akkor?
És szép mézest készíteni nem elsősorban technika, hanem – mint szinte minden más tevékenység esetében – gyakorlat. Az pedig nagyon sok idő. A tudás csak az egyik összetevője a sikernek. A világ nagyon nagy, úgyhogy hajrá, hódítsuk meg együtt mézesekkel 🙂

53 thoughts on “Gyakori kérdések”

 • Kedves Ildikó
  Több trükköt én sem tudok, mint a citromlé illetve a sütőben szárítás, esetleg próbáljon egy másik porcukor márkát.
  Szerintem a tojásfehérje hőmérséklete nem igazán számít.
  Néha nekem se sikerül szépre 🙁

 • Kedves Gitta!

  Ha igazi tükör darabkáim vannak, akkor hogyan készüljön a tükrös mézes, sütés után kerüljön a formára, akkor hogyan, vagy előtte, és akkor is megmarad, válaszát előre is köszönöm

 • Kedves Adrienn,
  A kész mézesre csak ragaszd rá kis íróka mázzal