Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Drága a mézeskalács

Drága a mézeskalács

Miért ilyen drága a mézeskalács?

Igen, ez a helyzet, drága. Méghozzá nagyon.

Legalábbis összehasonlítva a multi-gazdaságossal.

Értem, hogy mindenki a legtöbbet, legjobbat akarja a pénzéért, és ezzel nincsen semmi baj. Csak az a helyzet, hogy a minőségi alapanyagok, a kézi munka nem dömpingárú.

A méz, amiből hordószám kell, hogy vásároljunk, nem lehet silány, hisz az adja az alapját, enélkül nem jó ízű, nem áll el, nem szép a felülete. A jó méz drága.

A kézimunka lényege pedig, hogy kézzel készül, a nyújtás, szaggatás, sütés: mind-mind egy munkafolyamat, munkaóra, idő.

A díszítés pláne: felveszem, megrajzolom az alapvonalakat, leteszem száradni. Aztán újra felveszem, tovább dolgozok a mintán. Egy egyszerű minta 2-3 alkalommal kerül kézbe. Ha színes, színenként még + 1. Ez mind idő.
Aztán csomagoljuk, masni rá, meg termékleírás.

Ha karácsonyi, akkor még átfúrom, mindegyiket külön-külön, a 25.-nél már nagyon szokott görcsölni az ujjam.
Mehet bele még a kis cérna, aminél fogva fel lehet akasztani majd a fára, szintén újabb kézbevétel.

Nem tudom, kollégák hogy állnak, de én ha megfeszülök, se tudok elkészíteni napi 30-40 darabnál többet. De akkor reggeltől estig ez megy, sütő előtt hajlongás, görnyedten mézeskalács rajzolás, hogy majd’ leszakad az ember háta a nap végére.

Hiába van egy 500-600 darabos rendelés, kézimunkánál pont ugyanannyi energia, idő elkészíteni az 500. darabot, mint az elsőt. Sehol nincs egy gomb vagy kapcsoló, amivel felnyomhatnám a kibocsájtást. Ezért nincs viszonteladói árlistánk sem: mégis, hol tudnék a mennyiség javára spórolni az idővel, ha minden kézzel készül? Ha spórolok rajta, maximum stencilezek, akkor az meg sokminden, de nem igazi kézimunka. Vagy kihagyhatom a jó minőségű alapanyagot, tehetek bele kínai mézet, és akkor olcsóbb lesz, de förtelmes. Megéri?

És ha számolni kezdek, kockás papíron, kiderül, hogy nemcsak anyag költség van, meg áram, hanem amortizáció, weblap költség, tanfolyamok, ahol továbbképzem magam, vásárok, utazás, szállás, ekkor kiesett munkanapok, és persze a vállalkozás fenntartása, adók, járulékok, könyvelő. Ha számolni kezdenék, most hagynám abba  a mézesezést mert profit még sehol. De már drága.

Nem tudom, mi a megoldás 🙁