Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Cukormáz készítése

Ahhoz, hogy jól rajzolni lehessen a cukormázzal, a legfontosabb az állaga. Az alaprecept a  következő:

Egy tojásfehérjét habbá verek, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakok hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha tejföl-szerű. Kis nylonzacskóba rakom, a sarkát átlósan levágom, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezem.

De ez függ attól is, mekkora a  tojás, mennyi és milyen minőségű fehérje található benne. A lényeg, hogy annyi porcukrot tegyünk bele, hogy a kész hab ne folyjon le, hanem megálljon a  kiemelt habverőn. A zacskóba töltve ellenőrizhetjük: Akkor jó a  minősége, ha szakadás nélkül tudunk pár centi hosszú szálat húzni vele.

A porcukor pedig legyen szitált, mert nagy bosszúság, ha a  nagyobb kristályok eltömik a lyukat és nem tudunk rajzolni folyamatosan.3 thoughts on “Cukormáz készítése”

 • Kedves Gitta!
  Véletlenül bukkantam rà az oldalàra és meg kell mondjam, elkàpràztatnak a munkài!
  Köszönöm a rengeteg csodaszép ötletet!
  Nemrégiben kezdtem el mézeskalàcs dìszìtéssel foglakozni és eddig nem sikerült ràjönnöm, hogyan kell nagyobb felületeket cukormàzzal ùgy bevonni, hogy az sìma legyen. Elàrulnà a titkot?
  Elöre is köszönöm!
  F. Annamària

 • Kedves Annamária,
  Nagyobb felületet úgy kell bevonni, hogy a díszítéshez használt mázat kicsit felhígítja, és ecsettel, mint a vízfestéket felviszi a felületre. Ha kicsit folyósabb, mint a rajzoló máz, szépen terül. Ne legyen nagyon híg, mert nem fed akkor. És ne festeni próbáljon vele, hanem szépen az ecsettel felrakni, mint a nagy művészek a képeken. 🙂
  Ennyi a titok, remélem sikerül, ha nem írjon!
  Üdvözlettel:
  Gitta

 • Kedves Gitta!
  Köszönöm a gyors vàlaszàt!
  Màr éppen “kipihente” magàt a tésztàm, ugyhogy a napokban kipròbàlom a tanàcsàt!
  Remélem, sikerül…
  Üdvözlettel:
  Annamària