Varázslatos mézeskalácsok: Ha vennél, ha készítenél: itt segítünk!

Recept – ahogy mi csináljuk: puha mézeskalács

Sok mézeskalács recept létezik, nem egy közülük olyan, hogy a frissen kisült sütemény kőkemény, és csak napok alatt puhul meg. A mienk nem ilyen. Sok év tapasztalata után ezt a receptet választottuk ki, ez már a  sütőből kivéve puha és ínycsiklandó. Annyira, hogy érdemes egy napot várni a  díszítéssel, amíg kigőzöl, összehúzódik a  sütemény.

A recept:

25 dkg mézet és 5 dkg margarint meglangyosítunk és homogénre összekeverjük.

Másik edényben 4 egész tojást, 10 dkg porcukrot keverünk össze, és hozzátesszük a  mézes-margarinos elegyhez.

Ezután jönnek a por alakú hozzávalók: egy evőkanál fahéjat, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget, ha van, késhegynyi mézes fűszerkeveréket és 2 dkg szalalkálit habverővel jól összekeverünk és beleöntjük a langyos mézes alapba. Újból összedolgozzuk. (Más puffasztót is használhatsz, erről itt több infó).

Kézzel belegyúrunk 70 dkg sima lisztet. Nagyon jól kidolgozzuk, majd nylonzacskóba rakjuk és szobahőmérsékleten 24 órát pihentetjük. Többet pihenhet, de kevesebbet nem.

Zsemlényi gombócot kiveszünk belőle, kinyújtjuk 4-5 mm vékonyra, kiszúrókkal formázzuk. Egy sütőlemezre lehetőleg azonos nagyságú figurákat rakunk, hogy egyszerre süljenek.

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokos (ha lehet) elektromos sütőben 5-6 perc alatt mogyoróbarnára sütjük. Tetejét közvetlen a sütés előtt, hogy fényes legyen, kávétejszínnel megkenjük. Ha ezt a műveletet elfelejtettem, akkor a kivétel után még forrón felvert egész tojással kenjük át.

Csak másnap kezdjük el díszíteni.

A készítésről videók: http://mezesmazas.hu/a-keszites-titkai/mini-video-tanfolyam/


14 thoughts on “Recept – ahogy mi csináljuk: puha mézeskalács”

  • Kedves Gitta!

    Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megnézhettem a videókat. Hasznosak voltak, új ötletet is adott. Például a tészta egyenletes elnyújtásához.
    Nem tudtam, hogy a zselatinos mázat újra lehet melegíteni és akkor is jó. Köszönet érte!
    Szeretném kipróbálni az Ön által használt tészta receptet. Viszont az eddigi receptekkel összehasonlítva soknak érzem a 2 dkg szalalkálit. Szeretném megkérdezni, hogy tényleg ilyen sokat kell bele tenni? Szóval valóban több mint egy zacsival be kell tenni a tésztába?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Judit

  • Kedves Judit,
    Én ennyit használok ugyan, de a mai posztban írtam egy szódabikarbónás receptet is, ha az rokonszenvesebb, próbálja ki bátran.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  • Kedves Gitta!
    Közben már kipróbáltam a szalalkális receptet. Nagyon finom puha puszi lett belőle. Köszönet a receptért!!! Megpróbálom majd a szódabikarbónás receptet is.
    Gratulálok csodaszép munkáihoz!!
    Judit

  • Örülök neki, én nagyon szeretem ezt a receptet, sok éve dolgozom vele, rengeteget próbáltam már, de ezt nem űbereli semmi!
    Köszönöm a gratulációt, és finom mézeseket kívánok!
    Üdvözlettel:
    Gitta

  • Kedves Gitta!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Nálunk sosem volt hagyomány a mézeskalács készítése otthon, anya kevés süteményt tud készíteni, mára a családi kedvencek mind azok lettek amiket én próbáltam ki és tőlem tanulta.
    Sok mézeskalács receptet olvastam, de az önét fogom kipróbálni. Mivel messze van a család így ajándékba szánom, már nagyon várom, hogy elkészíthessem. Remélem sikerülni fognak!
    Még egyszer gratulálok a gyönyörű munkáihoz, és a fantasztikus videókhoz!

  • Kedves Gitta ! Nagyon tetszik a recept, szeretném elkészíteni csupán egy kérdés aggaszt. A nyers tojást tartalmazó tészta massza a 24 órás szobahőmérsékletű pihenés alatt nem romlik meg ? Én azt fontolgattam, inkább hűtőben pihentetetem. Vagy nyugodjak meg, így jó ahogy van mert esetleg valamelyik alkotórész tartósítja a tojásokat ?
    Előre is kösz a választ . Üdv Kiss Ibolya

  • Kedves Ibolya,
    A méz nem engedi, hogy bármi rossz dolog beleharapjon, de ha megnyugtatóbb, lehet hűtőben is pihentetni, de akkor gyúrás előtt meg kell várni, hogy felmelegedjen, mert nagyon kemény úgy a tészta.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  • Kedves Gitta!
    Nagyon tetszik a recept! Az lenne a kerdesem, hogy ha a 4 egesz tojas helyett 2 egeszet es 2nek a csak a sargajat teszem bele az valtoztat e az eredmenyen?

  • Igen, nem lesz olyan könnyen alakítható a tészta. Ha így akarja csinálni, akkor a méz mennyiségét kellene emelni, és csökkenteni a lisztet, csak kb 80 dkb-ot és gyúrás közben adogatni hozzá a maradékot, ne legyen kőkemény.
    Üdv
    Gitta

  • Kedves Gitta!
    Mézeskalács kisütve 🙂 Kicsit szabotált a sütő, sajnos nem egyenletesen süt, de a sültebb darabokból karácsonyfa dísz lett. Sógornőm finnyás gyerekeinek is rettentően ízlett, éjjel pedig arra keltem, hogy párom majszolta a neki elöl hagyott darabokat. Maradok ennél a receptnél! Sütés közben nagyon éreztem a szalalkálit, de ráfogom a terhességre, mert vadászkutya szaglásom van egyébként is, viszont másnap már egyáltalán nem érződött csak a finom mézeskalács illat.
    Díszítésben még elég ügyetlen vagyok, de így is tetszett mindenkinek. Párom unokaöccse csillogó szemmel kérdezte, hogy ” Ez a fehér izé a tetején miből van? Te csináltad?” Kicsit félve mondtam meg neki, mert tényleg rettentő finnyás, de szerencsére előbb kóstolt aztán kérdezett. 🙂
    Már csak dugdosnom kell, hogy maradjon karácsonyig.
    Köszönöm a receptet!
    Kellemes Ünnepeket!

  • Azt szeretném kérdezni, hogy ez a tésztarecept alkalmas “nagyobb felületű” mézeskalácshoz is? (Egy nagyobb méretű szívet terveztem kivágni édesanyám születésnapjára, a lényeg hogy a Boldog születésnapot felirat is ráférjen). Vagy lesz vele valami gond a sütés közben? Előre is köszönöm a választ!

  • Kedves Gitta!
    Azt szeretném tudni, hogy ebből a receptből lehet-e mézes puszedlit sütni? Olyat szeretnék, ami szilvalekvárral van töltve. Ha igen, kb. meddig kellene sütni?
    Köszönettel: Anna